Afscheid

Bij alles wat ik doe, denk ik aan jou…
Ik mis je in duizend kleuren…
Doe has mich gemak tot wea ich bin…

Als iemand overlijdt waar je van houdt, staat je wereld stil. Je hart probeert te bevatten wat er gebeurd is, terwijl je hoofd bezig is met wat er moet worden geregeld. Best verwarrend. Op dat moment kan ik helpen. Door de inhoud van de afscheidsviering voor mijn rekening te nemen. Daarbij moet niets en mag alles. Want goed afscheid nemen, dat kun je maar één keer doen. Dus moet het precies zo gaan zoals jullie dat willen. Op een zelf gekozen plek, in het crematorium of de kerk. In het Nederlands of in het Limburgs dialect. Ik werk daarbij nauw samen met de uitvaartondernemer.

Mijn aanpak is eenvoudig. We zetten de tijd even stil en ik luister naar jullie verhalen. Dat is een heel fijn moment. Er is ruimte voor mooie en minder mooie herinneringen; alles passeert nog een keer de revue. Er wordt een traantje weggepinkt maar ook vaak gelachen. Gelukkig maar! Daarna werk ik de opzet uit en schrijf ik een persoonlijk levensverhaal. Met een rode draad of een thema. Ik kijk wat de persoon typeert en heb aandacht voor bijzonderheden. Want juist die geven kleur en maken het beeld compleet. Voor wie dat wil, bedenk ik passende rituelen. Gewoon iets om samen te doen tijdens het afscheid. Iets dat bij de verandering past, dat zorgt voor verbondenheid en troost biedt. Mijn streven is om er een warm en persoonlijk afscheid van te maken. Met een lach en een traan.

Ook bij het sluiten van de kist, het verstrooien van de as of bij een toekomstige herdenking kan ik iets voor jullie betekenen.

Je kunt rechtstreeks contact met mij opnemen. Of via de uitvaartondernemer.