Ceremonies bij afscheid

Een afscheidsceremonie krijgt een extra dimensie door gebruik te maken van een voorwerp, gewoonte of muziekstuk dat de overledene karakteriseert. Zo’n persoonlijk symbool zorgt ervoor dat het verhaal in ieders herinnering blijft. Ook rituelen kunnen houvast bieden.

Voorbeelden

Hartverwarmend

Joke stond bekend om de kaartjes die ze naar familie en vrienden stuurde op momenten dat ze dat nodig vond. Bij Jokes rouwbrief werden hartjes meegestuurd. Iedereen werd gevraagd om daar een woord te zetten dat Joke typeerde. Tijdens haar afscheid legde iedereen zijn hartje in een mooie, grote schaal. Ze vergezelden Joke op haar laatste reis.

Herinneringskoffer

Martha was tachtig toen ze overleed na een welbesteed leven. Ze had de hele wereld bereisd. Met steeds diezelfde oude koffer. Martha werd thuis opgebaard. In de dagen voor het afscheid vulden kinderen en kleinkinderen samen haar koffer met herinneringen, wensen en cadeautjes. De koffer kreeg een mooie plek tijdens de afscheidsviering. Aan de hand van de inhoud werd Martha’s leven geschetst. Het herinnerde de familie aan die hechte kring die ze vormden. Een warm gevoel dat troost bood.

Chivas Regal

Peggy noemde haar zwarte pup Chivas, naar haar favoriete Schotse whisky. Net als deze godendrank was Chivas sterk & zacht tegelijk. Meer dan tien jaar lang was hij Peggy’s trouwe metgezel. Bij zijn crematie nam ze, in het bijzijn van een paar goede vriendinnen, in stijl afscheid van haar maatje. Met een mooi verhaal over de parallellen tussen de hond en de whisky. Met een een toost op zijn leven. Met Chivas Regal natuurlijk. Een waardig afscheid van een waardevolle vriend.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op.